Selecteer een pagina

NEOLITH BIJ HET CHASE CENTER

Een gevel voor de Warriors

 

Neolith® scoort hoog bij Chase Center

Een goede arena heeft een gemeenschap zoveel meer te bieden dan bijwonen van sportevenementen. Want een arena is ook een hal voor muziekevenementen, biedt kansen voor lokale ondernemers en artiesten, creëert banen, biedt ruimtes voor sociale contacten en trekt toeristen aan die op hun beurt weer een inkomstenbron voor de lokale middenstand zijn. Dus, toen de Golden State Warriors hun thuisbasis in Oakland gingen verlaten om te verhuizen naar hun nieuwe stek in San Francisco, was een soepele integratie op de nieuwe locatie in Mission Bay dan ook een topprioriteit.

In de jaren 1960 was San Francisco korte tijd de thuisbasis van het team geweest. Maar de stad waar ze naar terugkeerden was niet meer te herkennen. Mission Bay is een moderne stadsbuurt, gekenmerkt door grootschalige gebouwen met harde lijnen ter grootte van flinke bebouwingsblokken, waardoor een dichtbebouwde stedelijke omgeving ontstaan is.

Toen David Manica, lead-designer en architect bij Manica Architecture , bij het project gehaald werd, kreeg hij een duidelijke opdrachtomschrijving van de gemeente en van de Warriors: het moest een sympathiek gebouw worden dat een contrast met de omgeving vormde. De esthetiek moest tegelijk futuristisch en tijdloos zijn. Cruciaal was ook dat de klant een 360°-design zonder achteringang of achtergevel wilde. De arena moest er van alle kanten uitnodigend uitzien.

El mundo materialMaterialen

De basis, dus de onderkant van het gebouw, was het deel dat met name zichtbaar zou zijn voor het publiek. Het was dus belangrijk dat het er warm en aangenaam uitzag, maar dat het ook tegen een stootje kon en eventueel vandalisme kon weerstaan. De klant was mordicus tegen gebruik van beton, dus ging David op zoek naar een ander materiaal. En hij vond Neolith®.

Met de hulp van distributeur-partner Evolv Surfaces werd gepatineerd Iron Corten: , een materiaal dat persoonlijkheid belichaamt met zijn opvallende diep oranje tinten, gespecificeerd voor het grootste deel van de ronde basis van het Chase Center. Om te voldoen aan de specifieke wensen van dit project heeft Neolith® het betreffende model gecustomiseerd en drie extra varianten op de standaard plaat gemaakt.

Ik ben heel blij met onze beslissing. Het ziet er prachtig uit, ook van verschillende afstanden. Al van ver weg krijg je de warmte en de textuur van de stenen panelen mee. Als je dichterbij komt, wordt het steeds interessanter waar je naar kijkt, want je ziet meer details en hoe strak de naden zijn.

David Manica, Manica Architecture

David bezocht de Neolith®-fabriek in Castellón om meer te ontdekken over de kwaliteiten van het materiaal en hoe het gemaakt wordt.

Bij ons bezoek aan de fabriek was ik zwaar onder de indruk van de lange levensduur van het materiaal. Als er verf op gespoten wordt, kan het gemakkelijk schoongemaakt worden. Ook al beuk je er met een schroevendraaier op, het is haast onmogelijk om het te beschadigen of te bekrassen. Het was alles wat ik wilde van een materiaal, en dan is het ook nog eens echt prachtig om naar te kijken.

David Manica, Manica Architecture

Dankzij de toepassing van PURETi , een speciale fotokatalytische behandeling, breken de Neolith®-platen broeikasgassen af tot onschadelijke stoffen die gemakkelijk en veilig verwijderd kunnen worden, een aspect dat bijdraagt aan de algemene duurzaamheidskenmerken van het gebouw. In totaal werd bijna 1440 m2 Neolith® gebruikt voor de gevel. Deze speciale finish levert dus een equivalent op van het van de weg afhalen van 1400 op fossiele brandstoffen rijdende auto’s, of van het planten van 360 bomen.

Naast deze eisen van de klant was het belangrijk voor David dat het nieuwe gebouw geschikt was voor deze locatie aan het water. Dit was de beweegreden voor zijn zoektocht naar specifieke materialen die de nautische geschiedenis van de baai konden weerspiegelen. Een goed voorbeeld hiervan is de witmetalen bekleding van de arena, iets dat doet denken aan de strakke moderne belijning van zeilen.

Daarmee in contrast staat het interieur van het gebouw, dat gespecificeerd is in een veel warmer palet. Door het gebruik van Neolith® Iron Corten: kon David al iets laten doorschemeren van wat er binnen te vinden is, waarmee hij de illusie creëert van een witte buitenkant als een soort schil die als het ware hier en daar afgepeld wordt, door toepassing van soffits en bekleding in donkerder kleuren.

Rond en rond

David en zijn team kozen voor een rond gebouw. Door het toepassen van naadloze rondingen, overal bij dit grote gebouw, kon iets van de rigide esthetiek van de locatie verzacht worden. Om dit effect nog te versterken, werkte Manica Architecture nauw samen met de gemeente en de Warriors, om ervoor te zorgen dat de onmiddellijke omgeving ook subtiel en uitnodigend werd. David vond het werken met de stadsplanners zeer waardevol, zeker omdat het om zo’n groot project ging. Door gemeenschappelijke belangen te vinden, was David in staat om het project met succes door te zetten.

Het echte highlight is wanneer je een blije klant ziet, op de openingsdag of bij de eerste wedstrijd, als je het gejoel van de menigte hoort, kortom enthousiasme over het gebouw in zijn geheel. In feite doe ik daarom wat ik doe, wil ik daarom deel uitmaken van de wordingsgeschiedenis.

David Manica, Manica Architecture

James Amendola, VP North America van Neolith®, geeft het volgende commentaar op het werk van Manica Architecture en de inspanningen van Evolv: “We vinden het geweldig dat we geselecteerd zijn voor dit project, waarvan we zeker mogen zeggen dat het een mijlpaal is, en dat we hebben mogen werken met zo’n getalenteerde en gewilde designfirma. We zijn ook bijzonder onder de indruk van onze distributiepartner Evolv. Zonder hen zou deelname van Neolith aan dit project niet mogelijk geweest zijn. Ze hebben al het mogelijke gedaan om het benodigde materiaal te leveren en om het proces soepel te laten verlopen. We zijn ze bijzonder dankbaar voor hun assistentie.”

Fotogallerij